Print Options:

Σιροπιαστό Τσουρέκι Σοκολάτας (Babka)

Μερίδες20 ΜερίδεςΠροετοιμασία25 λεπτάΜαγείρεμα30 λεπτάΣυνολικά55 λεπτά

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας αλλά αγαπάς και το τσουρέκι τότε σου έχω την πιο ωραία συνταγή! Babka... ένα πραγματικά εκπληκτικό τσουρέκι με σοκολάτα !!! Είναι εβραϊκό τσουρέκι με καταγωγή από την Πολωνία, όμως είναι πολύ δημοφιλές και στο Ισραήλ. Αυτό το φανταστικό τσουρέκι με σιρόπι και στρώσεις σοκολάτας, είναι το γνωστό Babka.

Για την ζύμη
 500 γρ αλεύρι για τσουρέκι
 100 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  2 μεγάλα αυγά
 1 πρέζα αλάτι
 150 γρ γάλα
 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για την κρέμα σοκολάτας
 60 γρ βούτυρο
 60 γρ άχνη
 2 κ.γλ κανέλα
  100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
 100 γρ νερό
 100 γρ ζάχαρη
Για τη ζύμη
1

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, την μαγιά και την ζάχαρη. Τοποθετούμε το εργαλείο του γάντζου στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.

2

Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά και με ένα πιρούνι τα διαλύουμε να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι.Ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε όλα στο μίξερ.

3

Μόλις αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε το βούτυρο κυβάκι κυβάκι. ενώ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.

4

Χτυπάμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να ξεκολλήσει εντελώς από τα τοιχώματα και να έχουμε ένα πολύ ωραίο, απαλό και αφράτο ζυμαράκι.

5

Πιάνουμε το ζυμαράκι με τα χέρια μας και το δουλεύουμε λίγο κυκλικά, για να μαζευτούν όλες οι άκρες από κάτω. Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη πολύ καλά, ώστε να μην παίρνει αέρα από πουθενά.

6

Αφήνουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για ένα βράδυ, 8-10 ώρες. Αφού περάσουν αυτές οι ώρες ξεκινάμε να φτιάξουμε την γέμιση.

Για τη γέμιση σοκολάτας
7

Σε ένα κατσαρόλακι βάζουμε τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ωραία πάστα σοκολάτας.

Ζύμωμα & ψήσιμο
8

Βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο. Πάνω στον πάγκο ρίχνουμε αλεύρι για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την ζύμη. Μπορούμε να ανοίξουμε δύο πιο μικρά φύλλα η ένα μεγάλο. Βάζουμε και λίγο αλεύρι σε όλη την επιφάνεια του πλάστη. Τινάζουμε τον πλάστη να φύγει το περιττό αλεύρι.

9

Ανοίγουμε την ζύμη σε παραλληλόγραμμο φύλλο, πάχους 1 mm. Στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια την κρέμα σοκολάτας και πασπαλίζουμε με τις σταγόνες σοκολάτας.Αρχίζουμε από την μεγάλη πλευρά να γυρνάμε σε ρόλο.

10

Κόβουμε στα δύο το ρολό, έτσι ώστε να έχουμε δυο μικρότερα ρολά. Έπειτα κόβουμε το κάθε ρολό κάθετα, έτσι ώστε να έχουμε δυο ημικύκλια. Ενώνουμε τις δυο άκρες και τις μπλέκουμε μεταξύ τους, ώστε να έχουμε μια πλεξούδα. Προσέχουμε η πλευρά με τις στρώσεις σοκολάτας πάντα να κοιτάει προς τα πάνω.

11

Τοποθετούμε την κάθε πλεξούδα σε βουτυρωμένη φόρμα 24*10*7 εκ. περίπου. Σκεπάζουμε με υφασμάτινη πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το ποσό ζεστό ή κρύο, αντίστοιχα, είναι το σπίτι μας).

12

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, στις αντιστάσεις επάνω και κάτω. Ψήνουμε στην κάτω θέση για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο).

Για το σιρόπι
13

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και την ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις πάρει το νερό βράση, αποσύρουμε από την φωτιά.

14

Μόλις βγουν τα τσουρέκια μας από τον φούρνο, τα αλειφτούμε με το σιρόπι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

Tips
15

Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε τη ζύμη από τα τσουρέκια σε φόρμα και να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Πρέπει όμως να τυλίξετε πολύ καλά την φόρμα με μεμβράνη, ώστε να μην παίρνουν από πουθενά αέρα. Όταν θέλετε να την ψήσετε βγάζετε την Babka απo την κατάψυξη και την αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να φουσκώσει.

16

Είναι σημαντικό να μην έχετε εκτεθειμένο το τσουρέκι Babka μετά το ψήσιμο. Πρέπει να το τυλίξετε καλά με διάφανη μεμβράνη αφού ψηθεί, γιατί διαφορετικά θα ξεραθεί όπως και το κλασικό τσουρέκι.

Nutrition Facts

Μερίδες 0