Print Options:

Πίτα λαχανικών με χωριάτικο φύλλο

Μερίδες12 ΜερίδεςΠροετοιμασία15 λεπτάΜαγείρεμα1 hrΣυνολικά1 hr 15 λεπτά

Μια φανταστική συνταγή σου έχω για πίτα λαχανικών που είναι απίθανο να σου αποτύχει αν ακολουθήσεις πιστά όλα τα βήματα . Είναι τραγανή εξωτερικά και ζουμερή εσωτερικά και όποιος την δοκιμάσει θα παραμιλάει.

pita laxanikon

 1 πακέτο φρέσκα χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών
 2 πιπεριές φλωρίνης
 2 πράσινες πιπεριές
 1 πράσο
 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια
 2 μέτρια καρότα
 5 κ.σ τριμμένη φρυγανιά
 200 γρ φέτα (100 για γέμιση & 100 για στήσιμο)
 Αλάτι
 Πιπέρι
 Ελαιόλαδο
 Λίγο νερό για να βρέξουμε την επιφάνεια
1

Για να ξεκινήσουμε αυτή την τραγανή και ζουμερή πίτα λαχανικών κόβουμε πρώτα σε μικρά κομμάτια όλα τα λαχανικά εκτός από τα καρότα.

2

Σε έναν τρίφτη τρίβουμε τα καρότα.

3

Βάζουμε στο μάτι της φωτιάς ένα μεγάλο τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι. Ανάβουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε με μία κουτάλα να τσιγαριστεί το κρεμμύδι και να ξανθίνει.

4

Έπειτα προσθέτουμε τα καρότα και μία γερή πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λάδι αν χρειαστεί.

5

Μετά από 1-2 λεπτά και αφού έχει μαραθεί λίγο και το καρότο προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα μαζί.

6

Τσιγαρίζουμε για 6-7 λεπτά όλα τα λαχανικά μαζί ώστε να χαθεί ο όγκος τους και να χάσουν τα πολλά υγρά τους. Φυσικά ανακατεύουμε και με την κουτάλα ταυτόχρονα και εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι.

7

Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε το πιπέρι , την μισή ποσότητα από την φέτα (100 γρ δηλαδή ) και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα μείγμα και αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία της γέμισης.

8

Ανοίγουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ώστε να προθερμανθεί.

9

Παίρνουμε ένα ταψί 32*25 εκ. περίπου και το λαδώνουμε καλά στο εσωτερικό. Ανοίγουμε μια συσκευασία φρέσκα χωριάτικα φύλλα Ζύμη Ψαχνών.

10

Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στην βάση και ραντίζουμε καλά με λάδι τόσο από πάνω στο εσωτερικό του ταψιού όσο και στα κομμάτια που προεξέχουν.

11

Στρώνουμε και τα επόμενα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο ραντίζοντας με λάδι στο ενδιάμεσο φυσικά. Τέλος πριν ρίξουμε την γέμιση προσθέτουμε και ένα τέταρτο φύλλο που το έχουμε λίγο διπλωμένο ώστε να χωρέσει όλο μέσα στο ταψί και να μην προεξέχει όπως τα προηγούμενα.

12

Ρίχνουμε όλη την γέμιση μέσα και στρώνουμε να πάει παντού. Τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια την υπόλοιπη φέτα.

13

Κλείνουμε την πίτα βάζοντας και τα 2 τελευταία φύλλα που έχουν μείνει με ραντίζοντας με λάδι το ενδιάμεσο φυσικά.

14

Ρίχνουμε μπόλικο λάδι στην επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε με νερό την επιφάνεια.

15

Φέρνουμε απαλά τις άκρες προς τα μέσα και τις ακουμπάμε απλά πάνω στην πίτα χωρίς να δημιουργήσουμε κάποιο κόθρο.

16

Χαράσουμε καλά τα κομμάτια και βάζουμε στον φούρνο , στην κάτω σχάρα για 1 ώρα περίπου να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανή .

Tip
17

Προσέχουμε να μην κόψουμε τα κομμάτια στην βάση τους παρά μόνο να χαράξουμε καλά από πάνω γιατί διαφορετικά θα βγει η γέμιση και τα υγρά από κάτω από τα φύλλα.

18

Μόλις βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και έπειτα κόβουμε σε κομμάτια.

πίτα λαχανικών 2

Nutrition Facts

Μερίδες 0